کتابخانه و مرکز اسناد موزه بزرگ خراسان:
کتابخانه و مرکز اسناد و مدارک اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با هدف ایجاد یک مرکز واحد اطلاعرسانی در سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری راهاندازی شد. اطلاعات موجود در این مرکز در دو بخش کتابخانه و مرکز اسناد نگهداری می شوند.
این کتابخانه در طبقه همکف موزه بزرگ خراسان قرار دارد و در راستای ارج نهادن به نقش بسزای افرادی چون آقایان "دکتر میرفندرسکی، مهندس کازرونی" و "دکتر باقر آیتاللهزاده شیرازی" در طراحی و ساخت موزه، کتابخانه با عنوان "کتابخانه تخصصی روانشاد مهندس سراجالدین کازرونی" نامگذاری شده است و دارای گنجایش بیش از 6000 جلد کتاب، اسناد و عکسهای تخصصی بوده و مکانی مناسب جهت مطالعه پژوهشگران و علاقهمندان می باشد.
کتابخانه
الف) کتابهای تخصصی:
در این مرکز بیش از 6000 جلد کتاب تخصصی در زمینههای میراث فرهنگی شامل: باستان شناسی، تاریخ، معماری، شهرسازی، مردمشناسی، مرمت بناهای تاریخی و آثار بدنه، موزه و موزهداری، ادبیات و صنایع دستی و گردشگری نگهداری می شود.
ب) گزارشات تخصصی:
شامل باستانشناسی، مرمت، مردمشناسی، گردشگری و صنایعدستی می باشد.
ج) کتابهای لاتین:
شامل کتابهای تخصصی مرتبط می باشد.
د) بخش کودک:
شامل کتابهای تخصصی آشنایی با تاریخ ایران و جهان، داستانهای شاهنامه، صنایعدستی، آشنایی با مکانهای گردشگری ایران می باشد.
هـ) پایاننامهها:
شامل پایاننامههای تخصصی دانشجویانی است که در حوزههای مرتبط تحصیل کردهاند.
و) مجلات تخصصی:
این مجلات با موضوعات مرتبط باستانشناسی، مرمت، موزه و گردشگری میباشند.
مرکز اسناد
تاکنون کلیه اسناد مرتبط از قبیل عکس، فیلم، نقشه و گزارشهای مرتبط تخصصی در این بخش گردآوری شده است که به تفکیک نوع اطلاعات به شرح زیر می باشد:
الف) بخش نگاتیو
کار عکسبرداری مداوم از بناهای تاریخی با آغاز فعالیت سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران، دفتر فنی خراسان، در طی دهه چهل و پنجاه هـ.ش شروع گردید. فیلم مورد استفاده آن زمان سیاه و سفید در ابعاد 7*7 و بصورت تک فریم در پاکت کاغذی با ذکر شماره تاریخ و نام بنا بایگانی گردیده که تعداد آنها در حال حاضر به حدود 3000 قطعه میرسد. از شروع دهه شصت از نگاتیوهای رنگی لوبیتل و نیز 135 استفاده شده و تا سال 1383 ادامه داشته و در طی این مدت تصویربرداری از کارهای تخصصی اداره با دقت و کیفیت انجام شده و در آلبومهای نگاتیو (هر آلبوم حاوی 3600 عدد نگاتیو، یکصد سری 36 عددی) بایگانی گردیده است. تعداد آلبومها 21 عدد می باشد.
ب) بخش تصاویر اورجینال
تصاویر چاپ شده آلبومهای نگاتیو که شامل عکسهای مرمت، معرفی بنا، باستانشناسی، بررسی شناسایی و مردمشناسی، هنرهای سنتی، نمایشگاه، همایش و مراسم، میباشد روی کارتهای مخصوص با ذکر مشخصات شماره نگاتیو چسبانیده شده و کارتهای عکس نیز در زونکنهای مجزا طبقهبندی گردیدهاند. سهولت دسترسی به عکس و نگاتیو از مزایای این روش می باشد که البته تاکنون نسخه دیجیتال هفتاد در صد آن نیز تهیه شده است.
ج) بخش تصاویر دیجیتال
در حال حاضر در این مرکز حدود 4000 لوح فشرده حاوی تصاویر مرتبط با حوزه کاری ادارهکل وجود دارد. بیشترین تصاویر دیجیتال طبقهبندی شده با موضوع میراث فرهنگی شامل مرمت و معرفی بناهای تاریخی، بافت، حریم و نقشه بناها میباشند.
د) بخش گزارشات
گزارشات تخصصی مرتیط شامل پروندههای ثبتی به تعداد 1278 عدد و پروندههای فنی به تعداد 1528 عدد و گزارشات مختلف عملکرد و گزارشهای مرمتی می باشد.
هـ) بخش نقشه
نقشههای موجود به دو شکل اورجینال و دیجیتال وجود دارند که اکثر آنها مربوط به بناهای تاریخی میباشند.